Otoplastia reprezinta tratamentul chirurgical ale urechilor proeminente.
Acesta malformatie congenitala se recomanda a fi corectata la o varsta cat mai frageda pentru a evita pe cat posibil confruntarea psihica a copilului cu aceasta forma inestetica ale urechilor.

Din punct de vedere medical, se poate efectua la orice varsta, fie cu anestezile locala, sedara intravenoasa sau chiar si anestezie generala in functie de sensibilitatea pacientului.

 

Urechiile decolate sau proeminente prezinta trei defecte care necesita corectie:
Distanta foarte mare intre cap si heli-ul urechii: acest defect se corecteaza prin excizia eliptica a pielii si a cartilajului excesiv din zona retroauriculara (din spatele urechiei)

Lipsa antihelixului: urechea normala este compusa dintr-o margine arcuata (helix-ul) pe exterior-ul urechii si o margine ridicata ce vine in fata helix-ului in oglinda si se numeste antihelix. la urechea normala, cand ne uitam in oglinda, anti helix-ul trebuie sa fie mai mare si sa acopere helixul, doar marginea lui superioara sa ramana vizibila.

Adesea la urechea decolata lipseste aproape in totalitate anti-helixul, acest lucru inseamna ca dupa excizia eliptica de scurtarea cartilajului lasam totusi o parte circumferentiala pe care o plicaturam pentru a recrea acel anti-helix ce-i confere urechei un aspect cat se poate de normal.

 

Lobulul urechei:
Ultima parte a urechei decolate care poate sa ramana in pozitie anormala dupa ce apropiem corpul urechei si recreem anti-helixul ramane lobulul urechei care de regula (dar nu in totdeauna) ramane basculat in sus si in lateral. Daca aveti urechi decolate puteti simula aceasta pozitie prin apropierea corpului urechei de cap si sa vizualizati pozitia anormala a lobulului.

 

La finalul operatiei, se excizeaza o mica parte din marginea posterioara a lobulului si se ancoreaza de ureche cu un fir suplimentar, de regula aceasta manevra minim invaziva ajuta sa repozitionam lobulul astfel incat urechea nou pozitionata si reconturata sa aibe un aspect cat mai estetic si natural.

Dupa operatie ambele urechi vor fi pansate usor compresiv pentru a le proteja noua pozitie timp de 7-10 zile, dupa aceea se extrag firele de sutura si se recomanda sa purtati o bentita elastica o scurta perioada de timp pentru a conforma urechea nou pozitionata.