Inesteticele cearcane sunt in general puse pe seama somnului insuficient. Cine se confrunta insa cu aceasta problema stie ca afirmatia nu este intru totul adevarata, iar valabilitatea sa poate fi usor infirmata: nici dupa o perioada buna de odihna cearcanele nu dispar. Si asta pentru ca, la fel ca orice patologie a organismului uman, cearcanele apar in urma unei predispozitii ereditare favorizate de mediul inconjurator si de conditiile de viata.

Aparitia cearcanelor este cauzata in general de doua mari categorii de probleme care genereaza si cele trei mari tipuri de cearcane: hiperpigmentarile, lipsa de volum si ‘pungile de sub ochi’.

 

In aceasta situatie, cea a hiperpigmentarilor ele se pot clasifica in trei tipuri:
Prima poate fi cauzata exces de melanina (pigmentul care iti coloreaza pielea). Aceasta se depune in zona inferioara ochilor si da aspectul neplacut de privire obosita si incercanata.

 

In a doua situatie, vasele de sange, iritate dintr-o serie de motive (tutun, alcool, cafea, oboseala, caldura etc.), se dilata si devin vizibile fiindca pielea din aceasta zona este foarte subtire. De altfel, cu cat inaintezi in varsta, cu atat aceste capilare devin mai usor vizibile, fiindca pielea se subtiaza odata cu trecerea anilor prin pierderea de elastina si colagen. De aceea, persoanele care au pielea deschisa la culoare si subtire, prezinta cearcane ‘albastre’, cauzate de prezenta vaselor de sange din aceasta zona. Alergiile sau virozele respiratorii pot avea acelasi efect deoarece afectarea unui organ vecin ochilor (nasul in aceasta situatie) determina reactia de dilatare a capilarelor.

 

Iar in a treia varianta mixta, sunt cazuri mai severe unde hiperpigmentarea este cauzata de un exces de melanina si de prezenta vaselor de sange.

In cazul pungilor de sub ochi, putem vorbi fie de o circulatie anormala a sangelui, fie de o retentie mai mare de apa.

Iar in cazul lipsei de volum pe masura ce imbatranim, pielea devine mai subtire si mai friabila, pierderea in colegen si elastina impreuna cu lipoatrofia (pierderea depozitelor de grasime subcutanate) adancesc depresiunea sub oculara si cresc gradul de transparenta al pielii.
Astfel, umbra cauzata de arcada sprancenoasa pe regiunea infundata si transparenta accentuata a pielii scot foarte mult in evidenta cearcanele.

In oricare dintre acestea situatii te-ai afla, stii probabil deja ca lupta impotriva cearcanelor este de la bun inceput pierduta. Aici intervine chirurgia estetica. Stiinta a evoluat suficient de mult astfel incat sa ne permita astfel sa realizam proceduri de infrumusetare fara anestezie, fara durere, fara perioada de spitalizare si cu rezultate imediate.

 

Metode de tratament
Tratamentele pentru eliminarea cearcanelor presupun mai intai corectia lipsei de volum prin injectarea de acid hialuronic la cazuri foarte usoare sau in majoritatea cazurilor de grasime proprie.

 

Umplerea temporara
cu acid hialuronic

Umplerea cearcanelor
cu grasime proprie

Depigmentarea cu peeling
laser CO2 sau Vbeam