Rinoplastia inseamna corectia chirurgicala a defectelor estetice la nivelul nasului. Este o operatie care se face cu anestezie generala si gradul ei de complexitate difera in functie de forma intitiala a nasului si cat de extensiva este modificarea dorita.
In mare, putem interveni pentru a ingusta nasul, a-l indrepta si a-l scurta in diverse tehnici care se vor alege in momentul consultatiei initiale.
In majoritatea cazurilor primare (care nu au fost operate pana acum) se va alege rinoplastia inchisa, adica cu incizia invizibila, ascunsa in interiorul narilor, fara a lasa niciun semn la exterior.
Dupa operatie, nasul va fi pansat timp de o saptamana, iar cam in 10-14 zile nu fi vizibil niciun semn al interventiei chirurgicale.
Forma finala a nasului se obtine cam la 6-12 luni datorita procesului de remodelare a oaselor nazale si a cartilajelor modificate, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa astetptati asa de mult timp! Rezultatul este foarte bun chiar la 2 saptamani post operator in cazul unei rinoplastii simple, inchise. Prin forma finala ma refer la un procent de modificare si remodelare, ce in primul an poate fi cuprins intre 3 si 8 la suta fata de rezultatul imediat postoperator.
Foarte multi pacienti ma intreaba daca rinoplastia este dureroasa (pentru ca multi dintre noi concep nasul ca fiind extrem de sensibil) si daca recuperarea dupa aceasta operatie este extrem de complicata.
Adevarul este ca recuperarea este chiar foarte usoara, este total nedureroasa si singurele 2 inconveniente sunt mai intai pansamentul care nu se poate ascunde timp de 7 zile si faptul ca vom avea nasul destul de infundat cateva zile si respiratia pe nas nu va fi posibila 1-2 zile postoperator. In rest mai pot sa apara cateva vanatai care dispar dupa aproximativ 7-10 zile, dar, de regula, doar o treime din pacientii operati se invinetesc un pic, vanataile fiid acoperite in mare parte de pansament.
Rinoplastiile deschise/secundare
Aceste tipuri speciale de rinoplastii se aleg mai ales la pacientii care au nevoie de o corectie dupa ce au fost operati in trecut, sau au anumite defecte mai pronuntate, ale caror corectii necesita o abordare deschisa si plasarea unor grefe cartilaginoase recoltate din septul nazal, din spatele urechii sau chiar si din cartilajul costal. Recuperarea dupa aceste proceduri nu difera cu mult fata de cele inchise, insa poate dura un pic mai mult, dar si aici difera de la caz la caz, perioada nedepasind, in majoritatea cazurilor, 10-14 zile.