operatie-pleoape-e1486207637631

O sa incerc sa fac o scurta descriere si clasificare a informatiilor despre injectarea toxinei botunlinice cu denumirea comerciala (Botox sau Dysport), pentru a sublinia elementele principale ale acestui tratament.

Ca orice subiect medical, trebuie sa luati seama ca acesta este un domeniu vast si complex, asftel, daca nu veti gasi raspunsul la intrebarile dumneavoastra aici, va rog sa va programati la o consultatie in cadrul clinicii noastre, pentru un diagnostic corect.

 

Fenomenul ridurilor de expresie:

De fiecare data cand exprimam emotii, radem, zambim, ne intristam, plangem, suntem ingrijorati sau indurerati, aceasta mimica este rezultatul contractiei si relaxarii unor grupe de muschi foarte fini si delicati, ce se afla sub pielea fetei (muchii mimicii sau muschii pielosi).

Anumite portiuni din aceasta musculatura sunt in contact partial cu pielea, formand astfel depresiuni si santuri numite riduri de expresie – Dynamic wrinkles. Cu cat este mai mare intensitatea emotiilor, cu atat se aprofundeaza expresia noastra si ridurile dinamice devin mai adanci. Destul de devreme in viata unui individ se pot observa santurile de expresie, care devin permanente, conferindu-i caracter si imagine. Daca privim in jurul nostru, putem vedea multi oameni care, fara intentie, exprima in mod natural veselie, tristete, sunt zambareti etc.

 

Cele mai frecvente sunt:

– ridurile de “mirare” ce se intind pe toate latimea fruntii;
– ridurile de “gandire” longitudinale;
– intre sprancene “Frown lines”;
– ridurile de “ras” in jurul ochiilor,”crows feet” (piciorusele de cioara);
– pe obraz, in jurul buzelor s.a.m.d.

Ridurile de expresie incep sa apara dupa varsta de 12 de ani si devin permanente si usor de recunoscut cand depasim varsta de 30 de ani. Cand ne apropiem de a patra decada de viata, intervin fenomenele de pierdere a elasticitatii naturale a pielii si accentuare a laxitatii tegumentare; tot atunci apar si ridurile specifice varstei, care impreuna cu ridurile de expresie contribuie la aspectul de fata matura (imbatranita).

Chirurgia plastica poate reda o parte din aspectul tanar pierdut, cu ajutorul operatiilor estetice, injectari, diferite metode de peeling, tratamente cu laser si de asemenea, cu ajutorul toxinei botulinice (Botox, Dysport).

 

Toxina botulinica:

Botox®
Este denumirea comerciala a toxinei botulinice de tip A, un compus proteic purificat, produs din bacteria Clostridium botulinum.
Acesta slabeste temporar conducerea impulsului nervos la muschi. In cantitati mari, este o toxina periculoasa. Cu toate acestea, a fost aprobat pentru uz medical de catre FDA-ul american (Food & Drug Administration) in cazuri specifice printre care si blefarospasmul, strabism sau alte tipuri de distonii, precum si pentru atenuarea ridurilor.

O intrebuintare corecta cu cantitati infime de toxina injectata direct in musculatura mimicii, poate bloca in mod temporar unele expresii. De exemplu, o injectie controlata in ridurile provocate de ras – din jurul ochilor, va determina disparitia lor in 5 zile dupa tratament. Efectul se poate mentine intre 3 si 8 luni.

Dupa sase luni, in general, trebuie repetat tratamentul. Aici este cazul sa va spun ca tratamentul repetat de mai multe ori poate sa induca uneori disparitia permanenta a ridurilor de expresie.
Toxina botulinica este folosita in scopuri terapeutice de peste 20 de ani in neurologie, oftalmologie si alte domenii medicale.

 

Complicatii.

Ca orice tratament medical, injectarea toxinei botulinice poate da urmatoerele complicatii:
1. Datorita tehnicii deficitare/dozaj incorect:
– relaxare insuficienta sau exagerata a zonei tratate;
– difuzarea toxinei in alte zone – precum pleoapa superioara – poate determina o ptoza reversibila in cateva saptamani;
2. Datorita injectiei:
– mici vanatai in unele zone – sunt foarte rare datorita acelor speciale pe care le folosim in clinica noastra.

3. Datorita reactiei organismului:
– pot aparea reactii alergice la toxina botulinica, insa in 8 ani de experienta nu m-am lovit de aceasta complicatie; chiar daca apare, se trateaza prin administrarea medicamentelor anti-alergice si reprezinta doar un discomfort temporar.
– migrene usoare spre moderate, al caror mecanism de actiune nu se cunoaste in intregime, totusi sunt trecatoare si reprezinta doar un discomfort minin. Mai mult de atat, s-au documentat si cazuri in care toxina botulinica se poate folosi si in tratamentul migrenelor cronice.

 

De ce trebuie sa ne ferim?

Este contraindicat tratamentul cu toxina botulinica in urmatoarele cazuri:
– daca suferiti de miastenia gravis;
– daca suferiti de o afectiune neuromusculara;
– daca sunteti alergici la albumina de sursa umana;
– daca sunteti alergici la toxina botulinica;
– daca sunteti insarcinata sau alaptati;
– daca ati folosit aspirina, aspenter, plavix, clexane, sintrom sau alt anticoagulant⁄antiagregant plachetar in ultimele doua saptamani, veti avea o sansa mai mare sa faceti mici vanatai.

 

Ce trebuie sa urmati imediat dupa injectie:

(acestea sunt recomandari vechi, depasite, care datorita tehnicii speciale de injectare si proprietatile toxinei de tip Dysport nu mai sunt valabile)
– sa nu va intindeti in pat 4 ore dupa injectie;
– trebuie sa miscati musculatura zonei injectate din sfert in sfert de ora. Substanta difuzeaza mai bine cand muschii actioneaza;
– nu se maseaza zona tratata, exista riscul de difuziune in locuri nedorite.

 

Alte tratemente cu toxina botulinica:

– tratamentul migrenelor si traspiratia excesiva;
– tratamentul ticurilor nervoase – clipirea necontrolata a ochiilor, contractii musculare involuntare in zona cervicala;
– tratarea hiperreactivitatii vezicii urinare;
– tratarea acufenelor – tinitus (zgomote subiective din urechi);
– previne hiper salivatia la pacienti cu paralizie cerebrala.

Mai mult de un milion de pacienti in SUA cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, au fost tratati cu Botox de cand FDA-ul l-a aprobat pentru uz medical in 2002. Asociatia americana de estetica medicala a clasificat Botox-ul ca cel mai popular tratament estetic din 2002 si 2003.

 

Cum se face tratamentul in clinica noastra:

Eu recomand tratamentul cu Dysport ca prima instanta in cazul oricarei persoane care doreste sa arate putin mai bine, este poarta de intrare in acest domeniu al esteticii medicale, fiindca este unul din cele mai rapide, accesibile si confortabile tratamente, cu rezultate extrem de vizibile si cu un grad de satisfactie foarte mare al pacientilor tratati.

Din momentul consultatiei pana la sfarsitul tratamentului nu trebuie sa treaca mai mult de 15 minute, iar rezultatele vor fi vizibile in cateva zile.
Prin efectul de intindere a fruntii si ridicarea sprancenelor, putem obtine un aspect mai intinerit, mai odihnit si mai luminos al fetei.