Otoplastia reprezintă tratamentul chirurgical al urechilor proeminente.
Acestă malformație congenitală se recomandă a fi corectată la o vârstă cât mai fragedă pentru a evita, pe cât posibil, confruntarea psihică a copilului cu această formă inestetică a urechilor.

Din punct de vedere medical, se poate efectua la orice vârstă, fie cu anestezie locală, sedare intravenoasă sau chiar și cu anestezie generală, în funcție de sensibilitatea pacientului.

Urechile decolate sau proeminente prezintă trei defecte care necesită corecție:

Distanța foarte mare între cap și helixul urechii: acest defect se corectează prin excizia eliptică a pielii și a cartilajului excesiv din zona retroauriculară (din spatele urechii).

Lipsa antehelixului: urechea normală este compusă dintr-o margine arcuită (helixul) pe exteriorul urechii și o margine ridicată ce vine în fața helixului în oglindă și se numește antehelix. La urechea normală, cand ne uităm în oglindă, antehelixul trebuie sa fie mai mare și să acopere helixul, doar marginea lui superioară rămânând vizibilă.

Adesea, la urechea decolată lipsește aproape în totalitate antehelixul, acest lucru însemnând că după excizia eliptică de scurtare a cartilajului, lăsăm totusi o parte circumferențială, pe care o plicaturăm pentru a reface acel antehelix care sa-i confere urechii un aspect cât se poate de normal.

 

Lobul urechii:

Ultima parte a urechii decolate (care poate rămâne în poziție anormală după ce apropiem corpul urechii și refacem antehelixul) ramane lobul urechii, care, de regulă (dar nu în totdeauna), rămâne basculat în sus și în lateral. Dacă aveți urechi decolate, puteți simula această poziție prin apropierea corpului urechii de cap, putând vizualiza, astfel, poziția anormală a lobulului.

La finalul operației se excizează o mică parte din marginea posterioară a lobulului și se ancorează de ureche cu un fir suplimentar, de regulă această manevră minim invazivă ajutăndu-ne să repoziționăm lobul, astfel încât urechea nou poziționată și reconturată, să aibă un aspect cât mai estetic și mai natural.

După operație, ambele urechi vor fi pansate ușor compresiv pentru a le proteja noua poziție timp de 7-10 zile, după aceea se extrag firele de sutură și se recomandă să purtați o bentiță elastică o scurtă perioadă de timp pentru a conforma urechea nou poziționată.