Inesteticele cearcăne sunt, în general, puse pe seama somnului insuficient. Cine se confruntă insa cu această problemă, stie ca afirmația nu este întru totul adevarată, iar valabilitatea sa poate fi usor infirmată: nici după o perioadă buna de odihnă, cearcanele nu dispar. Și asta pentru că, la fel ca orice patologie a organismului uman, cearcănele apar în urma unei predispoziții ereditare favorizate de mediul înconjurator și de condițiile de viață.
Apariția cearcănelor este cauzată în general de două mari categorii de probleme care generează și cele trei mari tipuri de cearcăne: hiperpigmentările, lipsa de volum și “pungile de sub ochi”.
Hiperpigmentările se pot clasifica în trei tipuri:
Prima se poate datora excesului de melanină (pigmentul care îti colorează pielea). Aceasta se depune în zona inferioară ochilor și dă aspectul neplăcut de privire obosită și încercănată.
În a doua situație, vasele de sânge, iritate dintr-o serie de motive (tutun, alcool, cafea, oboseală, căldură etc.), se dilată și devin vizibile fiindca pielea din această zonă este foarte subțire. De altfel, cu cât înaintezi în vârstă, cu atat aceste capilare devin mai ușor vizibile, fiindcă pielea se subțiază odată cu trecerea anilor prin pierderea de elastinș și colagen. De aceea, persoanele care au pielea deschisă la culoare și subțire, prezintă cearcane “albastre”, cauzate de prezența vaselor de sânge din această zonă. Alergiile sau virozele respiratorii pot avea același efect, deoarece afectarea unui organ vecin ochilor (nasul în aceasta situație) determină reacția de dilatare a capilarelor.
În a treia variantă, mixtă, sunt cazuri mai severe, unde hiperpigmentarea este cauzată de un exces de melanină și de prezența vaselor de sânge.
În cazul pungilor de sub ochi, putem vorbi, fie de o circulație anormală a sângelui, fie de o retenție mai mare de apă.
Iar în cazul lipsei de volum, pe măsură ce îmbâtrânim, pielea devine mai subțire și mai friabilă, pierderea de colagen și elastină împreună cu lipoatrofia (pierderea depozitelor de grăsime subcutanate), adâncesc depresiunea suboculară și cresc gradul de transparență al pielii.
Astfel, umbra cauzată de arcada sprâncenoasă pe regiunea înfundată și transparența accentuată a pielii, scot foarte mult în evidență cearcănele.
În oricare dintre aceste situații te-ai afla, stii probabil deja că lupta împotriva cearcănelor este de la bun început pierdută. Aici intervine chirurgia estetică. Știința a evoluat suficient de mult astfel încat să ne permită să realizăm proceduri de înfrumusețare fără anestezie, fără durere, fără perioadă de spitalizare și cu rezultate imediate.
Care sunt cauzele aparitiei cearcanelor? Scapa de cearcane si de pungile de sub ochi !
Cine nu a avut macar odata cearcane sau pungi sub ochi?! Uneori ele sunt doar temporare alteori nu mai dispar, indifernet ce am face. Adesea incercam sa le ascundem cu fond de ten, anticearcan sau pudra. Desi pare a fi o metoda salvatoare uneori, alteori efectul este mult mai prost decat ne asteptam. Exista reguli de machiaj inclusiv pentru acoperirea cearcanelor si pungilor si, daca nu stim ce si cum sa folosim, vom arata ca si cum, in loc de farduri, avem vopsea lavabila pe chip.
Metode de tratament
Tratamentele pentru eliminarea cearcănelor presupun mai întai corecția lipsei de volum prin injectarea de acid hialuronic la cazuri foarte usoare sau, în majoritatea cazurilor, umplerea lor cu grăsime proprie.