AdobeStock_127518347

Rozaceea sau cuperoza sunt afecțiuni cronice pe care le caracterizează un eritem (roșeața facială), desen vascular vizibil cu sau fără erupții de acnee.

Această afecțiune apare la orice vârstă sau sex și poate fi de 4 tipuri, primele 3 fiind la nivelul feței. Al patrulea tip de rozacee este cel oftalmic și nu face parte din această descriere.
Rozaceea și cuperoza, netratate, avansează cu timpul, iar cremele pe bază de steroizi le pot agrava.

Populația nord-europeană este cea mai afectată de aceste leziuni, iar la femei incidența este de 3 ori mai mare decât la barbati.

 

Simptomele clasice:
La început, roazceea se manifestă ca o roșeața în centrul feței, obraji, nas sau frunte, dar poate să se extindă și pe scalp, decolteu sau urechi. De asemenea, pot să apară și papule roșii, ochi iritați, senzații de usturime și căldură intensă pe față, iar în cazuri avansate se poate dezvolta rinofima (aspectul de nas roșu, nodular, cu piele îngroșată).

 

Factori nespecifici care o pot agrava:
Flash-urile de căldură și roșeață intensă pot fi cauzate de expunerea la temperaturi ridicate sau scăzute, exerciții fizice intense, treceri de la cald la rece, sau de la rece la cald. Totodată și băuturile alcoolice, cofeina sau alte alimente precum: oțet, piper, alimente bogate în histamine (vin roșu, brânzeturi învechite, iaurturi, bere, mezeluri) o pot agrava.

 

Nu numai expunerea la diferiți factori de mediu sau alimente pot să ne agraveze această afecțiune, dar și unele tratamente estetice precum:
Microdermabraziunea, peeling-ul chimic, creme cu retinoizi sau anumite preparate antiacneice.

 

Un studiu recent a arătat că și flora intestinală poate afecta rozaceea. O dietă săracă în carbohidrați sau un tratament antibiotic specific, pot reduce semnificativ simptomele rozaceei.

Rozaceea poate fi prezentă și la persoane cu acnee vulgară și dermatită atopică care necesită un tratament combinat.

La noi în clinică, tratamentul de bază pentru rozacee, cuperoză, teangiectazii sau pentru alte leziuni vasculare apărute oriunde pe corp, este laserul Pulsed Dye – Vbeam.

Este primul laser din lume care a fost creat în special pentru tratamentele acestui tip de afecțiuni și este specific pentru ele. Laserul cu frecvența de 595 de nanometri actionează în exclusivitate asupra hemoglobinei din interiorul vaselor de sange ale microcirculației din dermis, ceea ce determină o alterare a capilarelor. Ca efect, ele se închid și sunt eliminate de către organism în câteva zile.

 

Tratamentul se face de obicei în mai multe ședințe și diferă foarte mult în funcție de caz, de regulă, intervalul între ședințe este de aproximativ 6 săptămâni și nu există timp de recuperare după tratament.

Pacienții pot observa o îmbunătățire vizibilă chiar de la prima ședință, rezultatele fiind de lungă durată dacă se evită factorii care pot accentua această afecțiune.

 

– Tratamentul revoluționar al acneei

În combinație cu tratamentul de fond putem asocia și alte tipuri de laser sau tratamente medicamentoase în funcție de rezultatul dorit și restul cerințelor de natură estetică ale pacientului precum eliminarea leziunilor pigmentare, îmbunatațirea texturii pielii, închiderea porilor și întinderea ridurilor.