micsorarea-sanilor

Sanii sunt unul dintre elementele cele mai importante ale frumusetii feminine, simbol al sexualitatii, al maternitatii si zona erogena prin excelenta. De aceea volumul si forma sanilor constituie o preocupare permanenta si in viata unei femei.

 

Intr-o epoca in care numeroase femei isi doresc un bust proeminent si recurg la implanturi mamare, o categorie aparte se confrunta cu probleme serioase de sanatate cauzate de sanii prea mari: Dureri la nivelul gatului, spatelui si iritari ale pielii, la deformari ale coloanei vertebrale si probleme de respiratie. Mamoplastia de reductie(micsorarea sanilor) poate rezolva problemele legate de sanii foarte mari si ptozati. Alte probleme, minore dar prezente, sunt dificultatea in procurarea sutienului si in alegerea vestimentatiei. Aceste fenomene se reflecta negativ asupra psihicului femeii, la fel ca in cazul sanilor foarte mici. Micsorarea sanilor se practica din anii ’50, de atunci un numar mare de femei beneficiind de rezultatele acestei interventii.

 

Mamopexia de reductie se adreseaza femeilor cu sanii foarte mari si “lasati” (ptozati). Nici un exercitiu fizic si nici un tratament medical nu poate rezolva acest inconvenient

 

Operatia de reductie mamara urmareste

• reducerea volumului sanilor;
• pozitionarea cat mai naturala a sanilor (corectarea ptozei mamare);
• reducerea dimensiunilor areolei si pozitionarea cat mai naturala a acesteia;
• obtinerea simetriei locale.

 

Indicatii preoperatorii

• inainte de operatie, trebuie efectuata o mamografie sau ecografie mamara;
• nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
• este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
• analize de sange. De obicei, sunt necesare doar investigatii de rutina, care sa ateste starea de sanatate a pacientei.

 

Mamoplastia de reductie se practica in general sub anestezie generala. Operatia dureaza in medie 3-4 ore, dar se poate prelungi in functie de complexitatea modificarilor ce se impun.

Exista o multitudine de proceduri chirurgicale de reducere a sanilor, diferentiate in functie de marimea si localizarea inciziilor, precum si in functie de modalitatea de excizie a excesului de tesut mamar.

Cea mai frecventa incizie este asemanatoare unei “ancore”, sau unui “T inversat” formata dintr-un traiect periareolar, ce se continua cu o cicatrice mediana verticala, perpendiculara pe o cicatrice usor curba, situatea sub san (in santul inframamar).

 

In ultimii ani au aparut metode al caror scop este limitarea cicatricilor postoperatorii.
Aceste tehnici sunt denumite mamoplastii de reductie verticale, intrucat lasa doar o cicatrice verticala mediana, asociata celei periareolare. Avantajul acestor metode este dat de faptul ca absenta unei incizii in santul submamar scade riscul necrozei pielii la locul de unire al inciziilor.

Mamoplastiile de reductie se diferentiaza si in functie de segmentul de tesut glandular care nu este rezecat si care va asigura structura si suportul sanului remodelat. Acest segment glandular va contine vase de sange (pediculul vascular), care vor asigura aportul de sange pentru glanda si areola. Exista o varietate de tehnici ce se bazeaza pe un singur pedicul (superior, supero-medial, inferior, medial, lateral, central) precum si tehnici bipediculate (care asociaza doi pedicului).

 

Spitalizarea este de 1-2 zile, perioada in care se administreaza antibiotic. Pacienta va purta un bandaj elastic peste pansament.

Recuperarea postoperatorie

Dupa externare, firele se scot la 12 zile de la operatie.

Este obligatoriu sa purtati o bustiera elastica de sustinere timp de 2-3 luni. Pot aparea modificari ale sensibilitatii areolei si mamelonului, care de regula dispar in primele 6 saptamani.

Reluarea lucrului se poate face la maximum o saptamana de la operatie iar sporturile solicitante trebuie evitate pentru o perioada de 2 luni.

Operatia nu va impiedica alaptarea in cadrul unei noi sarcini dar aceasta va influenta negativ asupra cicatricelor si pozitiei sanilor.

Se recomanda evitarea expunerii la soare timp de 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricelor.

 

Aceasta procedura complexa poate fi imbunatatita si de alte prodeduri moderne de remodelare a sanului, practicate in timpul sau dupa operatia de mamoplastia de reducere. Liposculptura sanului presupune atat indepartarea prin lipoaspiratie a grasimii de la nivelul toracelui antero-lateral si de la nivelul axilei, cat si injectarea de grasime proprie la nivelul polului superior al sanului, conferindu-i un aspect cat mai natural si mai tineresc.